Zielono mi… Jak to jest z tymi konopiami w kosmetyce?

Data

Skoro mamy tydzień z konopiami, to jest to najlepszy czas, abyśmy lepiej zrozumieli ich wartość i zaczęli wykorzystywać je w pełni. Do dzieła!

Olejek z konopii indyjskiej, konopi siewnej, czy CBD?

Olejek konopny, to nie to samo, co olej CBD, czy THC? Olejek kosmetyczny pochodzi z nasion konopi siewnych zwanych Cannabis Sativa, a nie z kwiastostanu i cześci zielonych tejże rośliny. Olejek THC jest natomiast produkowany z innego gatunku konopi indyjskiej. 

Wróćmy jednak do naszego olejku konopnego. Posiada on bogaty profil składników odżywczych, kwasów tłuszczowych i użytecznych związków bioaktywnych. Od niedawna, bo dopiero w XXI wieku, po licznych badaniach, eksperci naukowi potwierdzili doskonały wpływ oleju z konopi na skórę, włosów i całego ciała, co znalazło szerokie zastosowanie w kosmetyce.

Konopny rytuał czas zacząć

W kontekście pielęgnacji skóry, roślina ta najbardziej znana jest ze względu na swoje lecznicze i kojące właściwości. Należy do substancji niekomedogennych, które odżywiają skórę, nie zatykając przy tym porów.
Zasadniczą zaletą oleju z nasion Cannabis Sativa jest to, że zawiera szeroką gammę wspomnianych już kwasów tłuszczowych, w tym te najcenniejsze, jedno- i wielonienasycone. Przeprowadzono wiele badań, które wykazały, że bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych, w tym GLA (gamma-linolenowego) przyczynia się do wspomagania bariery ochronnej i leczenia wielu chorób skóry, takich jak AZS (inaczej egzema), czy trądziku. (2) 
Bogactwo kwasu alfa-linolenowego i kwasu linolowego, wpływa na zmniejszenie uszkodzeń UV i odpowiedni rozkład pigmentacji. Dodatkowo nasz bohater służy również jako przeciwutleniacz, neutralizując wolne rodniki wytwarzane w wyniku ekspozycji na słońce i wszechobecne zanieczyszczenia. Ostatnie badania (2) wykazały, że olejek z nasion konopi siewnych ma zdolność zmniejszania przeznaskórkowej utraty wilgoci, co skutkuje wzrostem nawilżenia skóry. Za tę właściwość odpowiedzialna jest zdolność do wspierania naturalnej funkcji bariery hydro-lipidowej naskórka, ustrukturyzowanej kwasami tłuszczowymi.

Oprócz dostarczania skórze kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy, nasz “konopniak” ma jeszcze jedną interesującą zaletę. Posiada właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne, dzięki czemu skutecznie zwalcza wypryski, które często są dziełem bakterii i stanów zapalnych.

Olejek z nasion Cannabis Sativa jest tym kosmetykiem, który można używać na każdy rodzaj skóry i z pewnością stawi czoła wielu dermatozom skórnym.

Bujne włosy, gładka, zdrowa, promienna cera i odżywione ciało? Na tym polega potęga Olejku z Konopi Kikaboni.

1. Białek M, Rutkowska J. Znaczenie kwasu γ-linolenowego w profilaktyce i terapii. Postepy Hig Med Dosw. 2015, vol. 69: 892-904
2. http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2022/01/pf_2021_231-238.pdf

Więcej
artykułów