Afrykański Olej z Baobabu 30 ml

34,99 

Afrykański Olej z Baobabu 30 ml

34,99 

Olej z Baobabu sprawdza się już od setek lat

Chyba nie ma bardziej afrykańskiej rośliny od baobabu. Dla nas to oczywiste, mówimy Afryka widzimy baobab. Drzewo to zostało niejednokrotnie wspomniane w afrykańskiej literaturze i folklorze. Potrafi dożyć około 6000 lat i uważa się, że jego wnętrze zamieszkują duchy zmarłych przodków. Lokalne społeczności określili go mianem „drzewa życia” ze względu na to, że znajduje się w logotypie Kikaboni… No nie, takiej renomy jeszcze nie mamy! Było rzecz jasna zupełnie odwrotnie. To zdecydowanie ta niesamowita roślina zadziałała na naszą wyobraźnię. Wracając jednak do baobabowego przydomku, jego owoce są pełne składników odżywczych, które stanowią zbawienny pokarm, szczególnie w porze suchej. Może przechowywać galony wody w swoich pniach, przez co słonie i inne zwierzęta lądowe żują jego korę, gdy wody brak.
My żuć owoców baobabu Ci nie zalecamy, zresztą nie ma takiej potrzeby. Wystarczy, że ograniczysz się do wypróbowania oleju z baobabu Kikaboni. Po pewnym czasie zrozumiesz jaką mocą dysponuje baobab. Jak wiele można zyskać w procesie pielęgnacji skóry wykorzystując, jeden z najciekawszych i najcenniejszych darów afrykańskiej natury, w postaci wyciągu z owocu baobabu. Włosomaniaki również będą zachwyceni! W zasadzie wszyscy będą zachwyceni, bo nasz olejek z baobabu jest totalnie kikaboński!

Na stanie

Darmowa dostawa od 250 zł

Ekologiczne pakowanko

Dostawa maksymalnie 2 dni

Ile z baobabu ma olejek z baobabu?

Baobab wydaje owoc będący uważany za jeden z najbardziej odżywczych na ziemi. Dla ciekawskich, w miąższu znajdziemy zdecydowanie więcej witaminy C, niż w jakichkolwiek cytrusach. Z owoców wytwarza się także substancję, która Cię tu dzisiaj przywiodła. Olej z baobabu. Afrykańskie kobiety od setek lat stosują go jako naturalną metodę upiększania. Substancja ta bogata jest w wiele egzotycznych kwasów tłuszczowych, których nie ma w innych olejach. Zaliczamy do nich: kwas dihydrosterkulinowy, kwas sterkulinowy, kwas malwalinowy, kwas linolowy, kwas palmitynowy, kwas arachidowy, kwas oleinowy, kwas stearynowy, witaminę A, witaminę E, witaminę D i witaminę K. To dzięki tak bogatej kompozycji i wynikających z nich właściwości przeciwutleniających, olejek z baobabu jest tak powszechnie znany ze swoich zdolności regeneracyjnych. Doskonale nawilża, odżywia, zmiękcza skórę i pomaga leczyć wszelkie jej niedoskonałości.
Podkreślamy, że olej otrzymywany jest metodą tłoczenia na zimno i nie ma mowy o jakiejkolwiek rafinacji. Posiada delikatny orzechowy zapach i jasnożółty kolor. Jak dla nas, pozycja obowiązkowa na każdej półeczce nad umywalką w Twojej łazience.

Skład Afrykańskiego Olejku z Baobabu

Skład: olej z baobabu afrykańskiego
INCI: Adansonia Digitata (Baobab) Oil

100% składników pochodząca z afrykańskich upraw. Wszystkie nasze olejki są tworzone, według unikalnej receptury. Większość prac wykonywana jest ręcznie, łącznie z pakowaniem. Małe ilość w partiach gwarantują jakość i świeżość.

Kosmetyk jest w 100% produktem naturalnym wytwarzanym ręcznie.

Zastosowanie Olejku z Baobabu

Rozjaśnia ciemne plamy i eliminuje przebarwienia. Z wcześniejszego opisu zapewne wiecie, że wraz z produktami „pochodzenia baobabowego” mamy do czynienia z ogromnymi pokładami witaminy C. Oprócz jej antyoksydacyjnych właściwości wiadomo, że znakomicie wspomaga odpowiednie rozłożenie pigmentu warstwach skóry. Zmniejsza zatem ryzyko powstania przebarwień czy nieestetycznych plam.

Terminator wśród przeciwutleniacz. Nawiązując do powyższego akapitu, owocom baobabu, a w konsekwencji powstającemu z nich olejowi nie brakuje witaminy C. Najbardziej znany przeciwutleniacz zadba o prawidłową walkę z wszędobylskimi wolnymi rodnikami, a będzie to walka z góry wygrana.

Ratuje suchą skórę. Właściwości nawilżające oleju z baobabu zostały udokumentowane w niejednym badaniu naukowym. W rezultacie jest on idealnym dodatkiem do codziennej pielęgnacji skóry, szczególnie tej wysuszonej, podatnej lub dotkniętej dolegliwościami. Ze sprasowanych nasion orzecha baobabu otrzymujemy złoty olej, bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9, które pomagają zatrzymać nawilżenie, nawet w przypadku najbardziej przesuszonych typów skóry. Twoja warstwa hydrolipidowa bardzo go polubi.

Jędrność, gęstość i kolagen. Jeśli bierzemy olejek do ręki, to prawdopodobnie na odpowiedni poziom kolagenu w skórze narzekać nie będziemy. Wracamy ponownie do naszej witaminy C. Jej kolejną zbawienną cechą jest zdolność do stymulowania produkcji kolagenu, który zwiększy gęstość skóry. Wraz z kwasami tłuszczowymi zawartymi w oleju przenika do głębszych warstw poprawiając napięcie skóry, tym samym zmniejszając istniejące zmarszczki oraz nie pozwalając na powstawanie kolejnych.

Wzmacnia paznokcie - Jedną z najbardziej imponujących potencjalnych korzyści baobabu jest jego zdolność do leczenia pękniętych i suchych paznokci. Dzieje się tak, ponieważ baobab zawiera duże ilości białka i wapnia, które pomagają w gojeniu i utrzymaniu ich w najlepszej kondycji.

Odżywia włosy „od korzenia po samą koronę”. Dzięki wyjątkowym właściwościom nawilżającym olejku oraz zdolności do stymulowania produkcji kolagenu, nikogo nie zdziwi, że zdrowe, jedwabiste włosy są z olejkiem za pan brat! Tutaj przed szereg wychodzi witamina E, która regeneruje zniszczone końcówki i wygładza włosy na całej długości. Dogłębnie odżywia strukturę włosa, nadaje mu blask i sprężystość. Olej z baobabu zawiera składniki nawilżające, w tym bezcenne kwasy tłuszczowe Omega-3. Stosowanie go jako odżywkę na końcówki włosów spowoduje, że zostaną one wygładzone, szczególnie te podatne do puszenia się niczym pawie pióra. Wspomoże także walkę z łupieżem oraz wypadającymi włosami.

Zapewnia delikatne oczyszczanie. Podobnie jak wiele naturalnych olejków (z drzewa herbacianego, jojoba i rokitnika – żeby wymienić tylko kilka), olej z baobabu jest nie tylko odżywczy, ale także oczyszczający. Delikatnie wmasuj olejek w wilgotną skórę i dokładnie spłucz ciepłą wodą, aby uzyskać zdrowy, naturalny blask.

Olej z baobabu – Giga moc dla Twojej skóry z gigantycznego drzewa

TWARZ:
Kilka kropel delikatnie wmasuj okrężnymi ruchami w wilgotną oczyszczoną skórę. Możesz także dodać 2/3 krople do swojego ulubionego kosmetyku

CIAŁO:
Nanieś niewielką ilość na dłoń i wmasuj w wilgotne, czyste partie ciała, które wymagają największego nawilżenia. Możesz również dodać kilka kropli oleju do swojego ulubionego balsamu do ciała.

WŁOSY:
Odżywienie i regeneracja - Kilka kropel wetrzyj w skórę głowy oraz rozprowadź na całej długości włosów 2-3 godziny przed myciem na podkład np. z hydrolatu. Nie bój się dodać kropelki do odżywki lub szamponu.
Zabezpieczenie końcówek - Kilka kropel oleju rozetrzyj w dłoniach a następnie wetrzyj w wilgotne końcówki po umyciu.

Paznokcie – Każda kropla olejku błyskawicznie wzmocni i odżywi Twoje paznokcie oraz zmiękczy okalający je naskórek.

Produkt naturalny, wytwarzany w małych partiach – mogą pojawić się delikatne różnice w kolorze, zapachu i konsystencji. Nie zmienia to jednak działania produktu. Olej z baobabu jest wrażliwy na promienie słoneczne, pod ich wpływem jego właściwości mogą ulec osłabieniu.

W zgodzie z naturą

Naszą filozofią pakowania jest bycie przyjaznym dla środowiska i wolnym od plastiku. Jesteśmy również pasjonatami pięknych, zapierających dech w piersiach szytych na miarę opakowań! Z tego względu olejki Kikaboni zamykamy w szklanych, przyciemnianych buteleczkach. W myśl zasady „ po co pakować karton w karton”, postanowiliśmy dodatkowe informacje zawrzeć na afrykańskich zawieszkach z eko papieru.

Opinie

Recenzje

There are no reviews yet

Dodaj opinię
You must be logged in to post a review Log In