Jakie są główne właściwości kwasu fulwowego?

1 Chelator Kikaboni - Organiczne Kosmetyki z Afryki

Chelator

Kwas fulwowy, to efektywny naturalny chelator. Związek potrafiący wchłonąć w swoją strukturę cząsteczkową inne substancje i przekształcić je w biologiczną formę, łatwo przyswajalną przez żywe komórki organizmu. Zdolność ta jest konsekwencją budowy molekularnej kwasu folwowego. Przyglądajac się tej niezwykłej stukturze wyróżnić można grupy funkcyjne, takie jak karboksylowa, hydroksylowa czy karbonylowa. Umożliwiają one tworzenie kompleksów/chelatów z kationami takimi jak Mg2+, Ca2+, Fe2+ itd. Tym samym decydują o biodostępności jonów składników pokarmowych. Warto w tym momencie nadmienić, że kwas fulwowy jest cząsteczką bardzo niewielką, nie mającą problemu z przenikaniem przez błony komórkowe. Zdolna jest zatem przenosić niezbędne minerały bezpośrednio w wewnętrzne struktury komórek. Kwas fulwowy rozpuszcza się niezależnie od poziomu Ph. Według dostępnych na naszej stornie badań dowiedziono także, że związek ten zdolny jest poprawić trawienie niektórych substancji odżywczych, oraz zintensyfikować produkcję enzymów trawiennych. Niebezpodstawne są porównania do gąbki, gdyż tak jak ona potrafi wchłaniać do swojego wnętrza, w tym przypadku minerały i związki organczne. Wiele osób ze środowiska naukowego traktuje kwas fulwowy jako jedną z najbardziej efektywnych, organicznych związków w zakresie absorbcji.

1. Therapeutic Potential of Fulvic Acid in Chronic Inflammatory Diseases and Diabetes. John Winkler. 2018

Obrazek Chelator Kikaboni - Organiczne Kosmetyki z Afryki
2 Detoksykant Kikaboni - Organiczne Kosmetyki z Afryki

Detoksykant

Przyjmowanie kwasu fulwowego działa niczym naturalna i nieinwazyjna forma terapii chelatującej wspomagająca usuwanie z organizmu niebezpiecznych metali ciężkich. Kwasy humusowe zawierają karboksylany i fenolany, które nadają im zdolność działania jako naturalne chelaty. Badania wykazały, że kwasy fulwowe moją potencjalną zdolność do absorpcji pierwiastków metali ciężkich, co zaobserwowano poprzez redukcję toksycznych związków metalicznych zawartych w wodzie. Spożywanie kwasów humusowych pomaga wiązać i wydalać wspomniane niekorzystne substancje, które przedostają się do organizmu człowieka wraz z pokarmem czy z powietrza. Jednym z powodów, dla których kwas fulwowy tak skutecznie poprawia trawienia, czy zwiększa poziomu energii jest jego zdolność do detoksykacji organizmu. W glebie stanowi on naturalną barierę dla wszelkiej maści zanieczyszczeń, tym samym poprawiając jej kondycję fizykochemiczną i biologiczną. W jednym z badań, substancje humusowe skutecznie przyczyniły się do oczyszczania organizmu z glifosatu i metali ciężkich. Dla przykładu. Po 3 miesiącach kuracji poziom kadmu we krwi u badanych spadł o 17%. Ponadto, substancje humusowe przyniósły pozytywne korzyści, w tym poprawę wskaźników funkcji wątroby i nerek oraz zwiększyły poziom żelaza.

1. Humic and Fulvic Acids as Potentially Toxic Metal 2 Reducing Agents in Water. Stavros Lalas. 2018
2. Stoichiometric relationship between humic and fulvic acids and flocculants. Nava Narkis. 1977
3. The role of humic substances in detoxification process of the environment. Anna Ziółkowska. 2015
4. Humic acid – The power of detox and immune support all in one. Research review. Debby Hamilton. 2018

Obrazek Detoks Kikaboni - Organiczne Kosmetyki z Afryki
3 Nosnik tlenu Kikaboni - Organiczne Kosmetyki z Afryki

Nośnik biodostępnego tlenu

Cząsteczka kwasu fulwowego zawiera 45% tlenu, który będąc częścią biologicznej substancji jest łatwo przyswajany przez komórki naszego organizmu. Dostarcza czystej, naturalnej energii na dłużej niż wysokoenergetyczne napoje zwykle bazowane na kofeinie.
Strukturalny tlen w kwasie fulwowym ma również znaczący wpływ na skuteczną poprawę wydolności organizmu zwłaszcza podczas intensywnego treningu fizycznego. Dodatkowy tlen dostarczany przez kwas fulwowy skutecznie usuwa kwas mlekowy co efektywnie przeciwdziała zmęczeniu przedłużając wytrzymałość i znacznie skracając regenerację organizmu.
W odróżnieniu od wielu farmakologicznie skomponowanych substancji wspomagających i suplementów wydolnościowych, kwas fulwowy nie powoduje żadnych negatywnych skutków ubocznych. Nie stanowi zagrożenia w kontekście niedozwolonego wspomagania organizmu. Będąc organiczną substancja, metabolizuje się w sposób naturalny.

Obrazek Nosnik tlenu Kikaboni - Organiczne Kosmetyki z Afryki
4 Antyoksydant Kikaboni - Organiczne Kosmetyki z Afryki

Antyoksydant

Przeciwutleniacze, to związki występujące w wielu produktach roślinnych korzystanie wpływające na zdrowie człowieka. Ich rolą jest zapobieganie działaniom szkodliwych wolnych rodników będących poważnym zagrożeniem dla struktur komórkowych. Konsekwencją permanentnego działania wolnych rodników jest szereg chorób, do których zaliczyć możemy m.in. miażdżyce, nadciśnienie, cukrzyce, zaburzenie odporności, a także choroby nowotworowe.
Organizm ludzki stale potrzebuje tlenu pozyskując go w procesie oddychania, a część wdychanego tlenu (około 2-3%) jest przekształcana w toksyczne substancje zwane reaktywnymi formami tlenu (ROS), które powodują uszkodzenie komórek. Aktywny tlen jest również główną przyczyną starzenia się skóry i przyczynia się do powodowania reakcji zapalnych i kancerogenezy.
Najwięcej przeciwutleniaczy spotkamy w produktach roślinnych, owocach i warzywach. Spożywając je, zmniejszamy ryzyko narażania organizmu na stres oksydacyjny. Z racji tego, że kwas fulwowy jest czystym, organicznym związkiem powstałym z materii roślinnej, już z tego tytułu można założyć, że zawiera w sobie mnóstwo antyoksydantów. I słusznie. Jego struktura i właściwości czynią go jednym z najlepszych naturalnych przeciwutleniaczy na świecie. Kwas fulwowy, to świetny sposób do walki ze skutkami uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki, a także oczyszczenia organizmu ze związków, które mogą przyczynić się do tego problemu. Posiada on bardzo wysoką ocenę ORAC. ORAC oznacza zdolność absorpcji rodników tlenowych. Im wyższy wskaźnik ORAC, tym silniejsze działanie przeciwutleniające. 
Kwasy fulwowe działają niczym wymiatacze wolnych rodników, neutralizując niebezpieczne wolne rodniki, takie jak nadtlenek (O2), kwas podchlorawy (HOCI), nadtlenek wodoru (H202), rodniki hydroksylowe (OH), nadtlenoazotynowe (ONOO), czy rodniki tlenu singletowego (102).
Dla porównania skuteczności procesów antyoksydacyjnych wykorzsytano kwas askorbinowy, znany z doskonałej aktywności przeciwutleniającej oraz kwas fulwowy. Zestawiając ze sobą w badaniu, aktywność usuwania rodników DPPH ekstraktu kwasu fulwowego wynosiła 54%, a ekstraktu kwasu askorbinowego 50,25%. Stwierdzono zatem, że ekstrakt z kwasu fulwowego ma podobną zdolność eliminacji rodników DPPH do kwasu askorbinowego.

1. Rola naturalnych przeciwutleniaczy pochodzenia roślinnego w profilaktyce nowotworowej. Magdalena Skotnicka. 2017
2. Oxygen-radical absorbance capacity assay for antioxidants. G. Cao. 1993
3. Antioxidant activity of fulvic acid – A living matter-derived bioactive compound. Noemí Cárdenas. 2011
4. A Systematic Study of the Antioxidant Capacity of Humic Substances PEroxyl RAdicals – Relation to Structure. Olga I. Klein. 2021
5. Humic substances: Prospects for use in agriculture and medicine. Priya Goel. W Humic Substances by Abdelhadi Makan. 2021
6. The Antiinflammatory Properties of Humic Substances A Mini Review. Constance E. J. van Rensburg 2015
7. Antioxidant and Anti-inflammatory Activity Study of Fulvic Acid. Seon Hee You. 2021

Obrazek Antyoksydant Kikaboni - Organiczne Kosmetyki z Afryki
5 Immunomodulator Kikaboni - Organiczne Kosmetyki z Afryki

Immunomodulator

Stosowanie substancji humusowych (zawierają kwasy fulwowe) wywiera korzystny wpływ na układ odpornościowy zwierząt, w tym człowieka. Związki te posiadają zdolność wiązania cukrów i łączenia ich w celu tworzenia złożonych sacharydów w organizmie, takich jak glikoproteiny, które działają jako modulatory interakcji międzykomórkowych. Glikoproteiny wiążą się z komórkami T i komórkami Killer (limfocyty odpowiedzialne za walkę z drobnoustrojami), utrzymując je w równowadze, a tym samym regulując układ odpornościowy. Nadmiar komórek T może prowadzić do rozwoju chorób autoimmunologicznych, podczas gdy nadmiar komórek Killer może atakować kości i stawy, powodując ich stany zapalne.
Podawanie kwasów humusowych, zwłaszcza kwasów fulwowych, zarówno miejscowo, jak i doustnie, może wzmocnić układ odpornościowy. Działają one jako immunomodulatory, wykazują silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które mogą być wykorzystywane do wzmocnienia odporności i ogólnej kondycji organizmu. Zaobserwowano to w przypadku badań przy udziale organizmów zwierzęcych. Badania medyczne wykazały, że kwasy humusowe okazują się bardziej skuteczne niż kilka obecnie przepisywanych leków regulujących układ odpornościowy. Badania na myszach wykazały silną humoralną (zależną od przeciwciał) stymulację immunologiczną w wyniku stosowania diety uzupełnione w kwasy humusowe, w tym fulwowe.
Ponadto kasy humusowe okazały się skuteczne w łagodzeniu niepożądanych skutków śmiertelnych dawek napromieniowania i zmniejszaniu częstości infekcji, wydłużając długość życia. Było to bezpośrednio skorelowane z rosnącą zdolnością układu odpornościowego do rozpoznawania własnych martwych komórek po podawaniu pokarmu wzbogaconego kwasami humusowymi lub ich miejscowym zastosowaniem. Ogólny stan zdrowia zwierząt poprawiał się dzięki pożywieniu i wodzie uzupełnionej w kwasy humusowe.

1. Humic substances: Prospects for use in agriculture and medicine. Priya Goel. W Humic Substances by Abdelhadi Makan. 2021

Obrazek Immunomodulator Kikaboni - Organiczne Kosmetyki z Afryki
6 Elektrolit Kikaboni - Organiczne Kosmetyki z Afryki

Elektrolit

Struktura cząsteczkowa kwasu fulwowego pozwala na skuteczne wiązanie i przenoszenie innych substancji. Zawiera on około 70 różnych minerałów i pierwiastków śladowych pochodzenia roślinnego, które będąc wysoko przyswajalne mają niebagatelny wpływ na optymalne funkcjonowanie całego organizmu.
Wiele z substancji śladowych przenoszonych przez kwas fulwowy, to minerały i związki przewodzące. Stanowi on zatem bogaty naturalny elektrolit, podobny do popularnych napojów izotonicznych, jednak wolnym od syntetycznych substancji smakowych, koloryzujących i słodzących.
Podczas intensywnego wisiłku fizycznego pozbywamy się z naszego krwiobiegu wielu niezbędnych elektrolitów. Nadmierna utrata mikroelementów, połączona z odwodnieniem organizmu, prowadzi do bolesnych skurczów mięśni i natychmiastowego spadku wydolności organizmu. Elektrolity przenoszone przez kwas fulwowy uzupełniają te braki, na poziomie komórkowym.
Kwas fulwowy jest naturalnym środkiem wolnym od syntetycznych dodatków często używanych w farmakologicznych substancjach wspomagających wydolność organizmu, który skutecznie przeciwdziała odwodnieniu organizmu i bolesnym skurczom mięśni. Jego regularne zażywanie  wzmacnia wytrzymałość podczas intensywnego treningu fizycznego i znacząco przyspiesza regenerację organizmu. Więcej na temat elektrolitów w kwasie fulwowym dowiesz się tutaj.

Obrazek Elektrolit Kikaboni - Organiczne Kosmetyki z Afryki
7 Firochemikalia Kikaboni - Organiczne Kosmetyki z Afryki

Fitochemikalia

Fitochemikalia, to nic innego jak związki pochodzenia roślinnego. Wytwarzane są one w celu ochrony własnej roślin przed negatywnymi czynnikami środowiskowymi m.in. do walki z patogenami. Co ciekawe, mimo że są niezbędne dla roślin, sprawdzają się także w leczeniu, lub zapobieganiu wielu chorób u ludzi. Nie będzie zaskoczeniem, że głównym źródłem substancji fitochemicznych dla człowieka są owoce, warzywa, przyprawy czy herbata. Aktualnie naukowcy sugerują, że istnieje około 4000 związków będących fitochemikaliami. Jedne z nich sa enzymami, kwasami tłuszczowymi inne białkami, minerałami i witaminami o szerokim spektrum działania, począwszy od właściwości antywirusowych, przeciwgrzybicznych antyzapalnych i na antyoksydacyjnych skończywszy. Dla przykładu koenzym Q10 to chinon, witamina B2 to flawina, witamina E to tokoferol. Do najpopularniejszych z nich zaliczyć można grupy flawonoidy, luteiny, izoflawony, antocyjanidyny czy karotenoidy.
W związku z tym, że kwas fulwowy powstaje de facto z resztek roślin, również i w nim możemy znaleźć związki fitochemiczne. Badanie dotyczące analizy fitochemicznej kwasu humusowego wyraźnie wykazały obecność flawonoidów, chinonu, garbników i związków fenolowych. Flawonoidy są określane mianem naturalnych modyfikatorów odpowiedzi biologicznej, a więc determinują odpowiedź immunologiczną organizmu. Posiadają swoistą zdolność do modyfikowania reakcji organizmu na alergie i wirusy oraz wykazują działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwnowotworowe.

Phytochemical analysis, antibacterial, antifungal and antiinflammatory activity of humic acid. Nivetha M. 2019

Niedawne odkrycia naukowe określiły skład kwasów fulwowych i humusowych jako substancje zawierające znaczną ilość odżywczych grup fitochemicznych, w tym hormonów, steroli, kwasów tłuszczowych, polifenoli i ketonów, które obejmują między innymi: flawiny, flawonoidy, flawony, garbniki, katechiny, chinony, izoflawony, czy tokoferole. Związki te są jednymi z najbardziej wartościowych i obiecujących składników odżywczych o działaniu przeciwnowotworowym, które można znaleźć w naszej żywności i suplementach prozdrowotnych.

Mogłoby się wydawać, że fitochemikalia rozpadają się w naturalnym procesie produkcji kwasu fulwowego, który polega na rozkładzie materii organicznej. Na szczęście procesy humifikacji zapobiegają całkowitemu rozkładowi pierwotnych fitochemicznych składników ochronnych i zamienieniu się z powrotem w podstawowe pierwiastki mineralne, jednocześnie tworzą ich wysoce skoncentrowane struktury. Innymi słowy fitochemikalia pozostają nienaruszone i specyficznie połączone w substancjach humusowych, będących cennymi pozostałościami naturalnych substancji zawartych w owocach, kwiatach, pyłku, orzechach i nasionach, a także częściach wegetatywnych, w tym korzeniach, łodygach i liściach. Nawet roślinne kwasy nukleinowe, RNA i DNA pozostają nienaruszone.

Fulvic acid and Humic substance – Robert H. Faust by fulvica biosciences

Na przestrzeni dziejów nutraceutyki, takie jak różnorodne fitochemikalia z roślin leczniczych i suplementy diety, były stosowane jako terapie wspomagające w wielu stanach chorobowych, w tym w infekcjach wirusowych. Najnowsze badania dotyczące stosowania terapii wspomagających o właściwościach przeciwwirusowych sugerują, że fitochemikalia mogą być korzystne w leczeniu i/lub profilaktyce COVID-19.

Adjunctive Nutraceutical Therapies for COVID-19. Lalita Subedi. 2021

Obrazek Fitochemikalia Kikaboni - Organiczne Kosmetyki z Afryki