Czy kwas fulwowy może zapobiegać pojawianiu się cukrzycy?

Artykuł opublikowany w Journal of Diabetic Research przedstawia kilka zweryfikowanych badań nad terapeutycznym działaniem kwasów fulwowych. Wszystkie artykuły koncentrują się wokół potencjalnych korzyści zażywania kwasu fulwowego w zakresie leczenia przewlekłego stanu zapalnego. Astma, egzema, alergie, artretyzm – to tylko kilka z konsekwencji nieleczonych stanów zapalnych.
Wspomniane badania określają również korzystny wpływ kwasu fulwowego na stres oksydacyjny i florę bakteryjną jelit. Istnieje bowiem związek przyczynowo skutkowy między stanami zapalnymi, stresem oksydacyjnym, kondycją jelit i możliwością pojawieniem się cukrzycy typu 2. W jednym z analiz wykazano, że shilajit (tradycyjne źródło kwasów fulwowych) zmniejsza hiperglikemię u szczurów z cukrzycą. Autorzy uważają, że stosowanie kwasu fulwowego jako dodatku do niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ) jest obecnie powszechnie przepisywane wielu pacjentom z cukrzycą typu 2.

W dużym skrócie. Badania wykazały, że kwas fulwowy ma potencjał redukowania substancji chemicznych wytwarzanych przez organizm, gdy jest pod wpływem stresu oksydacyjnego lub gdy został narażony na stanu zapalny. Oba są sygnalizatorami cukrzycy typu 2. Twórcy przeprowadzonych badań stwierdzają, że zmiany w składzie biomu jelitowego są silnie związane z tą dolegliwością oraz leczenie kwasem fulwowym może pomóc w przywróceniu mikroflory jelit.
Ze względu na globalne zmiany w diecie, stylu życia i środowisku gwałtownie rośnie populacja ludzi cierpiących na cukrzycę typu 2. Wydaje się zatem słuszne, aby zwiększyć liczbę badań nad kwasem w zakresie zapobiegania cukrzycy.

Therapeutic Potential of Fulvic Acid in Chronic Inflammatory Diseases and Diabetes. John Winkler. 2018 [PDF]

Wiadomo, że bogaty w kwas fulwowy związek shilajit zmniejsza hiperglikemię w organizmach zwierzęcych z cukrzycą i intensyfikuje aktywność SOD (dysmutaza ponadtlenkowa – enzym odpowiedzialny za detoksykację i najsilniejszy przeciwutleniacz w komórce) w komórkach beta trzustki (tych odpowiedzialnych za wydzielanie insuliny). Dzięki temu komórki trzustki zyskują zdolność do zwiększania aktywności dysmutazy ponadtlenkowej (SOD), która pomaga zapobiegać i zwalczać uszkodzenia komórek B wysp trzustkowych przez wolne rodniki. Ta właściwość, jak wykazano w kilku badaniach klinicznych, powstrzymuje postęp i progresję cukrzycy, a także pomaga w jej leczeniu. Dzięki kuracji kwasem fulwowym pacjenci z cukrzycą stali się bardziej energiczni, a uczucie mrowienia, bólu i drętwienia w zakończeniach nerwowych znikła lub ulega zmniejszeniu.

Humic substances: Prospects for use in agriculture and medicine. Priya Goel. W Humic Substances by Abdelhadi Makan. 2021
The Antiinflammatory Properties of Humic Substances A Mini Review. Constance E. J. van Rensburg 2015

Kwas fulwowy Kikaboni nie jest lekiem ani jego zamiennikiem. W świetle prawa stanowi suplement diety. Nie posiada właściwości o charakterze leczniczym. Wspomaga jedynie leczenie niektórych schorzeń i chorób oraz może łagodzić ich objawy. Dostarcza niezbędne makro- i mikroelementy oraz zwiększa przyswajalność niezbędnych substancji odżywczych. Wszystkie działania kwasu fulwowego, szczególnie w zakresie jednostek chorobowych zostały oparte na badaniach, do których link znajdziecie w treści oraz w zakładce gwaracja jakości.