Sport i regeneracja z kwasem fulwowym

Kwas fulwowy to potężna naturalna substancja wspierająca organizm podczas aktywności fizycznej. Dostarcza idealnie zbilansowane elektrolity (minerały jonowe). Poprawia absorbcję składników odżywczych przez komórki. Wspiera produkcję ATP (energia komórkowa) Zapewnia skuteczną walkę z wolnymi rodnikami. Badania dowiodły, że będąc głównym składnikiem Shilajit wpływa na wzrost poziomu testosteronu.

Transporter tlenu

Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami stwierdzono, że kwas fulwowy posiada wiele bardzo istotnych właściwości dla człowieka z perspektywy wysiłku fizycznego i procesów zachodzących w organizmie w trakcie jego trwania. Do tych najistotniejszych zaliczyć należy funkcję transportową, dzięki czemu zwiększa on zdolność krwi do przenoszenia tlenu. Pomaga zatem w poprawie krążenia krwi oraz utrzymuje niezbędny poziom tlenu w organizmie podczas momentów niedotlenienia. Tu należy nadmienić, że kwas fulwowy ma najniższą masę cząsteczkową i najwyższą zawartość tlenu w porównaniu do wszystkich pozostałych frakcji wchodzących w skład kwasów humusowych. Jedną z konsekwencji naturalnego procesu powstawania kwasu fulwowego jest to, że zawiera około 45% tlenu, który jest wysoce biodostępny dla organizmu ludzkiego. Wspomaga także wchłanianie żelaza, czyniąc go łatwo osiągalnym dla komórek macierzystych szpiku kostnego intensyfikując proces tworzenia się krwi.
Pierwiastki procentowo w kwasie fulwowym – Węgiel – 45,8 Tlen – 44,8  Wodór – 5,4 Azot – 2,1 Siarka – 1,9

Therapeutic Potential of Fulvic Acid in Chronic Inflammatory Diseases and Diabetes. John Winkler. 2018
Shilajit: A panacea for high-altitude problems. Harsahay Meena. 2010
The Role of Fulvic Acid in Sport and Exercise. Peter Gouge. 2009

Chelator Krzemionki

Kolejną cechą kwasu fulwowego jest zdolność do chelatowania jonów metali oraz interakcji z krzemionką. Wykazano, że te interakcje mogą zwiększać stężenia jonów metali i krzemionki znajdujące się w roztworach wodnych do poziomów znacznie przekraczających ich zakładaną zdolność rozpuszczania. Innymi słowy kwas fulwowy rozpuszcza krzemionkę roślinną do formy łatwo przyswajalnej przez organizm. Krzem jest niezbędny do zdrowej produkcji kolagenu, co jest ważne dla sportowców. Kolagen jest z kolei integralnym składnikiem tkanki łącznej, takiej jak więzadła i ścięgna. Utrzymywanie tych struktur w dobrej kondycji niweluje ryzyko wystąpienia kontuzji. Ponadto, w przypadku naderwania ścięgien i więzadeł, ważne jest, aby regularnie przyjmować dobre źródło biodostępnej krzemionki, aby wspomóc proces efektywnej regeneracji.

Chlorite and biotite weathering by fulvic acid solutions in closed and open systems. Kooeva. H. 1982
Dissolution of rock-forming silicate minerals in organic acids; simulated first-stage weathering of fresh mineral surfaces. W.H. Huang. 1970
The Role of Fulvic Acid in Sport and Exercise. Peter Gouge. 2009

Suplementowany kwas fulwowy pełni bardzo istotną rolę we wzmacnianiu systemu ścięgien, więzadeł i stawów zbudowanych z kolagenowych włókien tkanki łącznej. Związek ten ze względu na, mobilność, zdolność do kompleksowania oraz chelatowania jonów metali, a także interakcji z krzemionką, w znacznym stopniu może poprawić, lub przyczynić się do regeneracji układu mięśniowo-szkieletowego. Te wzajemne oddziaływania mogą zwiększać stężenia jonów metali i krzemionki w roztworach wodnych do zakresów znacznie przekraczających ich standardowe poziomy rozpuszczalności. Związki kwasu fulwowego prowadzą do syntezy nowych minerałów, umożliwiając skompleksowanym i rozpuszczonym metalom i krzemionce tworzenie nowych kombinacji.

Chlorite and biotite weathering by fulvic acid solutions in closed and open systems. Kooeva. H. 1982 [PDF]

Kompleksy kwasu fulwowego mają zdolność do bioreakcji między sobą, a także interakcji z komórkami w celu syntezy lub transmutacji nowych związków mineralnych. Transmutacja roślinnej krzemionki i magnezu w wapń w kościach zwierząt i ludzi jest typowym przykładem nowej syntezy minerałów. Kwas fulwowy stymuluje i równoważy komórki tworząc optymalne warunki wzrostu i replikacji.
Wśród badaczy zależności w zakresie wpływu krzemionki roślinnej jest profesor Louis C. Kervran, były minister zdrowia we Francji. Z pomocą oficjalnych francuskich laboratoriów Kervran i jego współpracownicy doszli do wniosku, że wapń potrzebny komórkom zwierzęcym rzadko pochodzi z wapnia mineralnego, a raczej jest produktem „transmutacji biologicznych” z krzemionki i innych pierwiastków.
Ci sami badacze przeprowadzili inne kontrolowane eksperymenty na zwierzętach. Kiedy krzemionka roślinna została dodana do diety zwierząt ze złamanymi kośćmi, goiły się one znacznie szybciej, będąc mocniejsze i trwalsze niż kości z grupy kontrolnej zwierząt z niedoborem krzemionki roślinnej, ale bogatymi w wapń mineralny.

See “The Fulvic Acid, Vegetal Silica Miracle” later in this report, and further documentation of Kervran, Lois C., Biological  Transmutations.
The Calcium Deception. William R. Jackson. 1995

Naturalny elektrolit

Bez elektrolitów nie byłoby możliwe prawidłowe funkcjonowanie organizmu, dlatego też bardzo istotne jest, aby nie dopuścić do ich niedoboru. Wysiłek fizyczny jest jednym z tych momentów kiedy tracimy ich znaczną ilość głównie przez zwiększoną ilość wydalanej z ciała wody. Elektrolity bowiem są wodnymi roztworami jonów posiadających ładunek elektryczny. Pomagają w przenoszeniu energii elektrycznej w komórkach. Znaczenie elektrolitów w sporcie jest dobrze udokumentowane, a ich braki wiążą się z takimi objawami jak skurcze mięśni, odwodnienie i obniżonym poziomem wydajności. Elektrolity są w rzeczywistości minerałami, które można znaleźć w prawie wszystkich produktach spożywczych w różnych ilościach (m.in. sód, potas, magnez, wapń). Aby uskutecznić proces uzupełniania brakujących jonów warto sięgnąć po kwas fulwowy. Oprócz tego, że sam w sobie zawiera około 75 różnych minerałów, ma także niezastąpioną zdolność dostarczania minerałów bezpośrednio do komórki, jeśli tylko są one potrzebne.

The Role of Fulvic Acid in Sport and Exercise. Peter Gouge. 2009

Cząsteczki kwasu fulwowego działają jako donory elektronów w naszych błonach komórkowych. Innymi słowy, przekazują energię elektryczną do skóry otaczającej każdą komórkę. Pomaga to poprawić przepuszczalność błony, aby umożliwić składnikom odżywczym, takim jak NAD (aktywna forma koenzymu witaminy B3), przedostanie się do komórki. Jest to ważne, ponieważ NAD jest niezbędny do produkcji ATP (nośnika energii). Ponadto zwiększenie przepuszczalności pozwala organizmowi na usuwanie naturalnych toksyn (powstających w procesach biologicznych) z komórek. Ten proces detoksykacji zapobiega spowolnieniu funkcji komórkowych i wynikającemu z tego zmęczeniu.

Antyoksydant

Antyoksydacyjne właściwości kwasu zostały szerzej opisane w innym miejscu „opracowania”. W kontekście zwiększonego wysiłku fizycznego mamy do czynienia ze wzrostem powstawania oksydantów mogących powodować uszkodzenie komórek i tkanek. Te utleniacze są zasadniczo wytwarzane przez nasz własny metabolizm. Z racji tego, że sportowcy mają szybsze średnie tempo przemiany materii niż osoby niebędące sportowcami, ich zapotrzebowanie na przeciwutleniacze jest wyższe. Dlatego tak ważne jest, zwłaszcza dla sportowców, regularne spożywanie antyoksydantów. Dobrze znane przeciwutleniacze obejmują m.in. witaminy A, C i E, natomiast złożona struktura kwasu fulwowego czyni go porównywalnie efektywnym przeciwutleniaczem w stosunku do najbardziej popularnych antyoksydantów o naturalnym charakterze i pochodzeniu.

The Role of Fulvic Acid in Sport and Exercise. Peter Gouge. 2009

Czynnik wzrostu testosteronu

Oczyszczony shilajit, a więc mumio himalajskie używane w medycynie ajurwedyjskiej została przebadana u zdrowych ochotników w wieku od 45 do 55 lat pod kątem jej wpływu na poziom testosteronu. Regularne zażywanie shilajit przez 90 dni wykazało, że znacząco zwiększył całkowity testosteron, wolny testosteron i dehydroepiandrosteron (DHEAS).

Clinical evaluation of purified Shilajit on testosterone levels in healthy volunteers. S. Pandit. 2015