Kwas fulwowy w walce z miażdżycą

Jednym z powodów powstawania zmian miażdżycowych uważa się proces przewlekłych odpowiedzi zapalnych organizmu. Wiadomo, że powstawaniu miażdżycy sprzyjają takie czynniki ryzyka jak palenie tytoniu, cukrzyca, hiperlipidemia (głównie sprowadza się do zbyt wysokiego cholesterolu we krwi i osoczu), nadciśnienie i hiperhomocysteinemia (wysoka zawartość homocysteiny w osoczu). Kwas fulwowy wywiera hamujący wpływ na produkcję enzymów uczestniczących w procesach antyzapalnych, a których konsekwencją powstawania jest mechanizm tworzenia się blaszek miażdżycowych zwężających średnicę tętnic. Stwierdzono, że monocyty i makrofagi odgrywają decydującą rolę we wczesnym stadium tworzenia się blaszek miażdżycowych. Badania wykazały, że monocyty stale napływają do płytek miażdżycowych podczas ich tworzenia, a ich gromadzenie się wzrasta proporcjonalnie do wielkości stanów zapalnych. W wyniku zahamowania procesów zapalnych przez kwas fulwowy zmniejsza się ilość osadzanych związków chemicznych i komórek nadbudowujących blaszki miażdżycowe.

Fulvic acid attenuates homocysteine-induced cyclooxygenase-2 expression in human monocytes. Shao-Ju Chien. 2015 [PDF]

Kwas fulwowy Kikaboni nie jest lekiem ani jego zamiennikiem. W świetle prawa stanowi suplement diety. Nie posiada właściwości o charakterze leczniczym. Wspomaga jedynie leczenie niektórych schorzeń i chorób oraz może łagodzić ich objawy. Dostarcza niezbędne makro- i mikroelementy oraz zwiększa przyswajalność niezbędnych substancji odżywczych. Wszystkie działania kwasu fulwowego, szczególnie w zakresie jednostek chorobowych zostały oparte na badaniach, do których link znajdziecie w treści oraz w zakładce gwaracja jakości.