Antyzapalne właściwości kwasu fulwowego

W jednym z artykułów dokonano podsumowania dotychczasowych badań w zakresie pozytywnego wpływu kwasu fulwowego na układ pokarmowy. W większości przypadków dotyczyły one oddziaływania związku humusowego na układy zwierzęce. Dowiedziono, że kwas fulwowy ma pośredni i bezpośredni wpływ, zarówno na procesy zachodzące w przewodzie pokarmowym oraz na poszczególne jego struktury. W przypadku większość chorób, katalizatorem ich powstania są procesy zapalne. W rezultacie wielu badań sugeruje się, że kwas fulwowy poprawia florę bakteryjną jelit, uskutecznia wchłanianie substancji odżywczych, wpływa na hamowanie schorzeń związanych z jelitami, w tym posiada działanie przeciwwrzodowe.

Therapeutic Potential of Fulvic Acid in Chronic Inflammatory Diseases and Diabetes. John Winkler. 2018 [PDF]

Substancje humusowe, a zwłaszcza kwas fuwlowy, zwiększają wchłanianie jonów metali i innych składników odżywczych. Istnieją dowody na wspomaganie wchłaniania leków w organizmie. Wykazano, że kwas fulwowy pośredniczy w dostarczaniu leku w modelach zwierzęcych. Co więcej związek ten zwiększa absorbcję żelaza, czyniąc go bardziej biodostępnym dla komórek macierzystych szpiku kostnego w celu tworzenia krwi, a także dostarcza niezbędne mikroelementy stymulujące hormony.

Humic substances: Prospects for use in agriculture and medicine. Priya Goel. W Humic Substances by Abdelhadi Makan. 2021

Badania

Bardzo ciekawe wyniki otrzymano w przypadku dwóch badań klinicznych, w których doustnie podawano humat potasowy – substancję składającą się m.in. z kwasu fulwowego. W pierwszym przypadku w wyniku kuracji pacjentom cierpiącym na alergiczny nieżyt nosa zmniejszyły się odczyny alergiczne. Drugiemu badaniu poddane zostały osoby cierpiące na zwyrodnieniową chorobę stawu kolanowego. W ich przypadku zaobserwowano obniżenie białka C-reaktywnego (CRP) informującego o istniejącym stanie zapalnym w organizmie.

Fulvic acid – a small but powerful natural substance for agricultural and medical applications. Didiek Hadjar. 2021 [PDF]

W kolejnym badaniu określającym antyzapalne i antyoksydacyjne właściwości kwasu fulwowego przeprowadzono test na liniach komórkach RAW 264.7. Są to komórki bezpośrednio zaangażowane w odpowiedź zapalną organizmu. W wyniku działania określanych bodźców biorą one udział w wytwarzaniu cytokin prozapalnych i tlenku azotu. W naszym organizmie tlenek azotu jest niezbędny ale wyróżniamy również jego indukowaną formę, której większe nagromadzenie staje się destrukcyjne. Zachwiana równowaga tego związku może doprowadzić i często jest jedną z przyczyn chorób autoimmunologicznych i zapalnych.
Po potraktowaniu komórek endotoksyną (LPS) w celu symulacji procesów zapalnych podany został następnie kwas fulwowy. Stwierdzono efekt hamowania wydzielania się tlenku azotu we wszystkich przypadkach, a osiągane wyniki polepszały się wraz ze wzrostem stężenia kwasu. Stwierdzono zatem, że ograniczające właściwości kwasu fulwowego w procesie wytwarzania tlenku azotu w badanych komórkach pomagają regulować ich odpowiedź zapalną i funkcje odpornościowe.
Bazując na tych wynikach, stwierdzono także, że kwas fulwowy nie wykazuje działania toksycznego względem komórek skóry, dzięki czemu w przyszłości można go używać jako materiału o doskonałym działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym.

Antioxidant and Anti-inflammatory Activity Study of Fulvic Acid. Seon Hee You. 2021 [PDF]

Kwas fulwowy Kikaboni nie jest lekiem ani jego zamiennikiem. W świetle prawa stanowi suplement diety. Nie posiada właściwości o charakterze leczniczym. Wspomaga jedynie leczenie niektórych schorzeń i chorób oraz może łagodzić ich objawy. Dostarcza niezbędne makro- i mikroelementy oraz zwiększa przyswajalność niezbędnych substancji odżywczych. Wszystkie działania kwasu fulwowego, szczególnie w zakresie jednostek chorobowych zostały oparte na badaniach, do których link znajdziecie w treści oraz w zakładce gwaracja jakości.