Kwas fulwowy
Jeden z nielicznych związków organicznych, bez których życie na Ziemi byłoby niemożliwe. Bogaty w substancje i minerały pochodzące z prehistorycznych roślin.
Kwas fulwowy
Jeden z nielicznych związków organicznych, bez których życie na Ziemi byłoby niemożliwe. Bogaty w substancje i minerały pochodzące z prehistorycznych roślin.
Kwas fulwowy
Jeden z nielicznych związków organicznych, bez których życie na ziemi byłoby niemożliwe. Bogaty w substancje i minerały pochodzące z jurajskich roślin.
NAWIGACJA
Strona w budowie. Niebawem wszystkie znalezione przez Was chochliki znikną oraz pojawią się dodatkowe sekcje.
Kwas fulwowy Kikaboni
Kwas fulwowy – to związek organiczny, z którym naprawdę warto się zaznajomić. Od setek lat występuje naturalnie w środowisku i tak samo długo odpowiedzialny jest za prawidłowe funkcjonowanie organizmów żywych. Nie będzie zatem przesadą zestawienie go na równi z tlenem, wodą czy promieniami słonecznymi.
Trudno określić właściwości kwasu fulwowego w krótkim wstępie, ale najłatwiej jest nam porównać go do profesjonalnego kelnera. Takiego, który z zapałem i pieczołowitością dba, aby klient – w tym przypadku organizm ludzki – otrzymał wszystko to, co sobie zamówił i czego potrzebuje. Nie zapomni również zadbać, aby po jedzeniu sprzątnąć ze stołu brudne naczynia i resztki – pozostałości przemiany materii, szkodliwe substancje i wolne rodniki.
Odchodząc jednak od przenośni. Kwas fulwowy można scharakteryzować jako wysoce bioaktywny nutraceutyk, a więc substancję czynną biologicznie wspomagającą prawidłowe funkcjonowanie organizmu ludzkiego. Jest detoksykantem, antyoksydantem, chelatorem, immunomudulatorem i źródłem bioaktywnego tlenu. Zawiera minerały, pierwiastki śladowe, peptydy, fitochemikalia i inne cenne związki organiczne.
Dla niektórych, to może nazwy dość zagadkowe, ale wszystkie staną się dla Was oczywiste po zaznajomieni się z dalszą treścią na stronie. Gorąco Was zachęcamy, bo istnieje spore prawdopodobieństwo, że z Kwasem Fulwowym Kikaboni zyskacie nie tylko więcej energii i lepsze samopoczucie, ale przede wszystkim zdrowie.
Jakie właściwości posiada kwas fulwowy
Oczyszcza organizm
z metali ciężkich,
pestycydów
i innych toksyn
Wzmacnia system
odpornościowy
Dostarcza bioaktywny tlen,
zwiększa wytrzymałość
i przyspiesza
regenerację organizmu
Jeden z najskuteczniejszych
naturalnych antyoksydantów
Odkwasza organizm
Zwiększa poziom energii
i wspomaga koncentrację
Przeciwdziała bakteriom,
wirusom i grzybom
Korzystnie wpływa
na wiele schorzeń
i dolegliwości
Wspomaga
wchłanianie komórkowe
Spowalnia wytwarzanie
kwasu mlekowego,
tym samym zwiększa
wytrzymałość fizyczną
Naturalny elektrolit
Bierze udział
w regeneracji skóry,
włosów i paznokci
Kwas fulwowy w środowisku naturalnym
Powstaje jednak pytanie. W jaki sposób kwas fulwowy znalazł się w glebie?
Każdy materiał roślinny w przyrodzie ulega rozkładowi w interakcji z wodą, tlenem i przy udziale niezastąpionych drobnoustrojów. W wyniku humifikacji powstają m.in. pierwiastki biogenne, enzymy, hormony, ale i interesujące nas substancje humusowe, a dokładniej – humusy i kwasy humusowe. Te ostatnie podzielić możemy na dwie frakcje – kwasy huminowe i fulwowe. Obie rozpuszczają się w wodzie, lecz jedynie ten drugi rozpuszcza się niezależnie od środowiskowego odczynu pH. To właśnie czyni go jednym z najbardziej aktywnch chemicznie związków w przyrodzie.
Z punktu widzenia roślin, kwas fulwowy odpowiedzialny jest za pozyskiwanie z gleby minerałów, pierwiastków śladowych i substancji odżywczych, a następnie dostarczanie ich bezpośrednio do komórek. Możliwe jest to, dzięki dwóm osobliwościom. Po pierwsze, kwas fulwowy jest wspaniałym chelatorem. Substancją wysoce reaktywną chemicznie, zdolną do przyswajania jonów innych pierwiastków. Po drugie charakteryzuje się małą masą cząsteczkową, co ułatwia mu przenikanie zarówno przez ściany jak i błony komórkowe. Tym sposobem kwas fulwowy stanowi bardzo ważny tryb w życiu każdej rośliny.
Kwas fulwowy w środowisku naturalnym
Powstaje jednak pytanie. W jaki sposób kwas fulwowy znalazł się w glebie?
Każdy materiał roślinny w przyrodzie ulega rozkładowi w interakcji z wodą, tlenem i przy udziale niezastąpionych drobnoustrojów. W wyniku humifikacji powstają m.in. pierwiastki biogenne, enzymy, hormony, ale i interesujące nas substancje humusowe, a dokładniej – humusy i kwasy humusowe. Te ostatnie podzielić możemy na dwie frakcje – kwasy huminowe i fulwowe. Oba rozpuszczają się w wodzie, lecz jedynie ten drugi rozpuszcza się niezależnie od środowiskowego odczynu pH. To właśnie czyni go jednym z najbardziej aktywnch chemicznie związków w przyrodzie.
Z punktu widzenia roślin, kwas fulwowy odpowiedzialny jest za pozyskiwanie z gleby minerałów, pierwiastków śladowych i substancji odżywczych, a następnie dostarczanie ich bezpośrednio do komórek. Możliwe jest to, dzięki dwóm osobliwościom. Po pierwsze, kwas fulwowy jest wspaniałym chelatorem. Substancją wysoce reaktywną chemicznie, zdolną do przyswajania jonów innych pierwiastków. Po drugie charakteryzuje się małą masą cząsteczkową, co ułatwia mu przenikanie zarówno przez ściany jak i błony komórkowe. Tym sposobem kwas fulwowy stanowi bardzo ważny tryb w życiu każdej rośliny.
Wpływ kwasu fulwowego na człowieka
Znamy już istotę kwasu fulwowego w świecie roślin, a więc czas, aby poznać jego korzystny wpływ na człowieka. Lekarze i naukowcy zidentyfikowali co najmniej 90 różnych składników odżywczych, które muszą być stale dostarczane, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Można śmiało stwierdzić, że to nie lada wyzwanie. Jakość pożywienia pomnożona razy tryb życia może faktycznie komplikować praktykę zbilansowanej diety. Zatrzymajmy się jednak chwilę przy glebach. Szacuje się, że w wyniku intensywnej gospodarki rolnej, grunty uprawne zawierają jedynie 15% minerałów w porównaniu ze stanem sprzed 100 lat. Łatwo się domyślić, że wszystkie uprawy, które wzrastają na tych glebach są także uboższe w witaminy i minerały.
Mając na uwadze, że nic nie zastąpi zbilansowanej diety, musimy jednak zmierzyć się z wątpliwej jakości pożywieniem. Dowiedziono naukowo, że niezbędne składniki odżywcze stają się znacznie bardziej biodostępne, gdy spożywane są razem z innymi związkami, tworząc złożone synergiczne środowiska, ułatwiające ich przyswajanie. Do takich substancji należy właśnie kwas fulwowy. Jego właściwości pozwalają zwiększyć przyswajalność – co istotne – nawet na poziomie komórkowym.
To nie tak, że dziś potrzebujemy kwasu fulwowego, a niegdyś nikt o nim nie słyszał. Człowiek od zawsze dostarczał organizmowi ten nutraceutyk wraz ze zjadanymi roślinami. Niestety, aktualny poziom zubożenia gleb sprawił, że przyswajamy go znacznie mniej. Zbyt mało.
Jakie funkcje pełni w naszym organizmie kwas fulwowy?
Jakie funkcje pełni w naszym organizmie kwas fulwowy?
Chelator
Potrafi włączyć w swoją strukturę substancje odżywcze i przekształcić w formę bardziej przyswajalną przez ludzkie komórki.
Detoksykant
Właściwość ta, to również zasługa chelatacji, tym razem jednak związana jest z usuwaniem z organizmu substancji szkodliwych i metali ciężkich.
Nośnik bioaktywnego tlenu
Ma najwyższą zawartość tlenu spośród wszystkich substancji humusowych. 45% jego cząsteczki to tlen, który jest wysoce bioaktywny dla ludzkiego organizmu.
Antyoksydant
Działa niczym wymiatacz wolnych rodników takich jak nadtlenek (O2–), rodniki hydroksylowe (OH) i wiele innych.
Fitochemikalia
Związki pochodzenia roślinnego o szerokim spektrum działania. Wykazują właściwości przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwnowotworowe.
Immunomodulator
Oprócz właściwości antyzapalnych posiada także zdolność pośredniej kontroli komórek T, których nadmiar prowadzi do rozwoju chorób autoimmunologicznych.
Co zawiera kwas fulwowy we własnej strukturze?
Naturalnie kwasy fulwowe zawierają minerały (ponad 70, w skład których wchodzą makroelementy i mikroelementy), aminokwasy, cukry, peptydy, kwasy nukleinowe, fitochemikalia, witaminy oraz fragmenty roślinnego DNA. Większość z nich występuje w postaci jonowej. Oznacza to zwiększone wchłanianie innych związków wchodzących z nimi w interakcje. Ponadto kwasy fulwowe, dzięki zawartości minerałów jonowych, przyczyniają się do zwiększenia ich biodostępności. Zespół tych cech powoduje, że pokarm spożywany w cyklu metabolicznym wraz z kwasem ma zdecydowanie większy potencjał odżywczy. W skrócie, nasz suplement diety pozwoli organizmowi czerpać więcej ze spożywanego jedzenia.